Hoppa direkt till innehåll

Atlas Embed

Atlas Embed är ett nytt system för att infoga Atlas webbapplikationer i befintliga webblösningar. Ett problem med infogning har länge varit att det sker i regel med en så kallad "iframe", vilket är en ruta i koden som i sin tur laddar innehåll från en extern sida. Problemen med detta har varit att för det första så kan man inte göra rutan rätt storlek till innehållet så enkelt, så man fastnar i att det blir scrollning. Ett ännu större problem är att när man navigerar i den här iframe:n så uppdateras adressen för den, men laddar man om huvudsidan som koden är på så kommer man tillbaka till förstasidan för till exempel Anslutamotorn. Detta leder också till att man kan inte skicka en länk till ens egen webbsida där en "undersida" av Anslutamotorn visas till exempel.
Båda dessa beror på säkerhetsinställningar i moderna webbläsare, där er webblösning inte får "prata" med Atlas som laddas i en ruta. Men med något som kallas "postMessage" så går det att komma runt detta.

Beta

Den här funktionaliteten är just nu i beta-läge och i utvecklingsfas. Vårt mål är att se till att detta är en fullgod lösning för våra kunder att infoga Atlasapplikationer på deras hemsidor men det kan finnas buggar fortfarande och använd supportloggen för att göra oss uppmärksamma på om något inte fungerar som det ska.

För att implementera Atlas Embed så krävs ett par grundläggande saker:

  1. Ni kan infoga HTML/javascript på det ställe där ni vill visa Atlas
  2. Vi tar fram en "embed"-version av er Atlaswebb
  3. Ingen statistikkod eller cookie-varning på er Atlaswebb
  4. Atlaswebben måste laddas från en underdomän av er Stadsnätswebb

Tekniken

Med hjälp av en javascript-kod som läggs in på er hemsida, som ser ut ungefär så här:
<script src="https://embed.stadsnät.se/atlas/include/javascript/embed.js?atlas_path=/anslut"></script> så kommer det laddas ett javascript från Atlas som skapar en IFRAME-tag på stället där koden infogades, gör IFRAME:n så bred den kan bli och sen laddas det som skickas som "atlas_path" som startsida, i det här fallet Anslutamotorn.
Sedan finns det javascript på den sidan som håller koll på när sidan laddas om, eller något klickas på och fälls ut, då skickas ett meddelande till er webblösning och det javascript ni har laddat och säger vilken den nuvarande "atlas_path" är samt hur hög iframe:n ska vara för att rymma hela innehållet. Då uppdateras er sökväg så man kan dela URL:en eller ladda om sidan och fortfarande ladda rätt undersida av Anslutamotorn och rutans storlek anpassas helt automatiskt.
Så så fort man klickar på en länk i Atlas så uppdateras länken i webbläsaren till till exempel https://www.stadsnät.se/anslut-dig/#/anslut/objektnamn

Demo

Vi har givetvis satt upp en demosida för detta, som ni finner på wordpress.stadsnatswebben.se och den i sin tur kör Wordpress där vi har använt Wordpress "block" för att infoga "custom HTML" på två sidor, Anslutamotorn och Tjänsteguiden samt även driftstörningar som ett mindre block på en befintlig sida. Besök den och se hur det funkar!